Afslankpillen van huisarts of apotheek (Afslank medicijnen)

Gepubliceerd door Kaz op

afslankpillen-huisarts-apotheek

Misschien zit je wel thuis op de bank en wil je wat kilo’s kwijt door middel van goede afslankpillen.

Ben je benieuwd of je deze afvalpillen via de huisarts of apotheek kunt krijgen? En wie er voor in aanmerking komen?

Lees snel verder, we behandelen het allemaal in dit artikel.

Wat je moet weten over afslankpillen van de huisarts of apotheek

  • Je kunt alleen afslankpillen van de huisarts krijgen mits je obesitas hebt
  • Je moet het traject “Gecombineerde Leefstijl Interventie” volgen om in aanmerking te komen voor de afslankpillen van de huisarts/apotheek
  • De huisarts mag 3 medicijnen/afslankpillen voorschrijven om af te vallen
  • De medicijnen/afslankpillen van de huisarts leiden tot gewichtsverlies, maar zijn niet zonder bijwerkingen

Wanneer kom je in aanmerking voor afslankpillen van de huisarts?

Je komt alleen in aanmerking voor afslankpillen van de huisarts als je obesitas hebt. De eerste keuze van de huisarts zal het erkende gecombineerde leefstijlinterventie traject zijn. Dit traject bestaat uit gezonde voeding, lichaamsbeweging en leefstijlbegeleiding. 

Pas als er onvoldoende resultaat wordt behaald met dit traject zal de huisarts ter ondersteuning de dieetpillen voorschrijven.

Wanneer heb je obesitas?

Obesitas wordt meestal bepaald aan de hand van de body mass index (BMI), een index die de verhouding tussen gewicht en lengte weergeeft. In Nederland worden de volgende criteria gebruikt om obesitas vast te stellen:

  1. BMI: Het BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilogram te delen door het kwadraat van de lengte in meters (BMI = gewicht in kg / (lengte in meters)²). In Nederland wordt obesitas gedefinieerd als een BMI van 30 of hoger. Een BMI tussen 25 en 29,9 wordt beschouwd als overgewicht.
  1. Tailleomtrek: Naast BMI kan ook de tailleomtrek een aanvullende indicator zijn voor obesitas. Een tailleomtrek van meer dan 102 centimeter bij mannen en meer dan 88 centimeter bij vrouwen wordt beschouwd als verhoogd risico op obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen.

Welke afslankpillen mag de huisarts voorschrijven?

De huisarts mag de volgende afslankpillen/medicijnen voorschrijven:

  • Saxenda

Liraglutide, ook bekend onder de merknaam Saxenda, is een medicijn dat gebruikt wordt voor de behandeling van obesitas.

Het behoort tot een klasse geneesmiddelen genaamd GLP-1-receptoragonisten. Dit is overigens ook het enige afslankmiddel dat vergoed wordt door je verzekering. Hier kunnen wel wijzigingen in ontstaan.

  • Mysimba

Naltrexon/bupropion, ook bekend als Mysimba, is een medicijn dat gebruikt wordt voor de behandeling van obesitas. Het combineert twee actieve ingrediënten, naltrexon en bupropion, die samenwerken om gewichtsverlies te bevorderen.

  • Orlistat

Orlistat is een medicijn dat wordt gebruikt voor gewichtsverlies. Het werkt door de opname van vetten in het spijsverteringsstelsel te blokkeren. 

Deze medicijnen kunnen als een krachtig paardenmiddel om af te vallen worden gezien, maar deze medicijnen zijn niet zonder bijwerkingen. Onderschat ze niet.

Hoe werkt Saxenda?

Liraglutide/Saxenda bootst het effect na van het hormoon glucagon-like peptide-1 (GLP-1), dat van nature in ons lichaam voorkomt. GLP-1 speelt een rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en eetlust.

Liraglutide werkt door de gevoeligheid van lichaamscellen voor insuline te verhogen. Dit helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, vooral bij mensen met overgewicht of diabetes type 2.

Daarnaast vertraagt Liraglutide de maaglediging, waardoor voedsel langer in de maag blijft en een gevoel van verzadiging bevorderd wordt. Dit kan helpen om minder te eten en gewicht te verliezen.

Een ander belangrijk effect van Liraglutide is het reguleren van de eetlust. Het beïnvloedt de hersenen op een manier die de eetlust vermindert en helpt bij het verbeteren van de controle over voedselinname.

Bijwerkingen van Saxenda:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Obstipatie

Hoe werkt Mysimba?

Mysimba combineert de ingrediënten Naltrexon en Bupropion.

Naltrexon is oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van verslaving aan alcohol en opioïden, maar het blijkt ook effectief te zijn bij gewichtsverlies.

Het werkt door bepaalde receptoren in de hersenen te blokkeren die betrokken zijn bij de beloningsreactie op voedsel. Hierdoor kan het de eetlust verminderen en voorkomen dat voedsel als belonend of bevredigend wordt ervaren.

Bupropion is een medicijn dat gebruikt wordt als antidepressivum en voor het stoppen met roken. Het heeft ook effecten op gewichtsverlies.

Bupropion verhoogt de niveaus van bepaalde neurotransmitters, zoals norepinefrine en dopamine, in de hersenen. Deze neurotransmitters spelen een rol bij het reguleren van de eetlust en het metabolisme.

Door de niveaus ervan te verhogen, kan bupropion de stofwisseling stimuleren en het hongergevoel verminderen.

De combinatie van naltrexon en bupropion in Mysimba heeft synergetische effecten op gewichtsverlies.

Samen kunnen ze de eetlust verminderen, het hongergevoel beheersen en het metabolisme stimuleren, wat kan leiden tot een vermindering van de calorie-inname en gewichtsverlies bevorderen.

Bijwerkingen van Mysimba:

  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Slapeloosheid
  • Veranderingen in de bloeddruk

Hoe werkt Orlistat?

Wanneer we voedingsvetten consumeren, worden ze normaal gesproken afgebroken door enzymen genaamd lipasen, zodat ze kunnen worden opgenomen in het lichaam.

Orlistat remt de werking van deze lipase-enzymen, waardoor de afbraak van vetten wordt verminderd. Hierdoor kan het lichaam minder vetten opnemen uit de voeding.

Als gevolg van de verminderde opname van vetten, verlaat een deel van het onverteerde vet het lichaam via de ontlasting. Dit leidt tot een vermindering van de calorie-opname uit voedingsvetten, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Het gebruik van orlistat wordt meestal gecombineerd met een caloriebeperkt dieet en lichaamsbeweging om de effectiviteit van het gewichtsverliesprogramma te vergroten.

Ook bij Orlistat kunnen bijwerkingen optreden zoals olieachtige ontlasting, vaker naar het toilet moeten, winderigheid en vettige vlekken in de ontlasting. Overigens zijn deze bijwerkingen meestal mild en verminderen na verloop van tijd.

Bijwerkingen van Orlistat:

  • Olieachtige ontlasting
  • Je moet vaker naar het toilet
  • Winderigheid
  • Vettige vlekken in de ontlasting

Overigens zijn de bijwerkingen van Orlistat meestal mild en verminderen ook na verloop van tijd.

Welke afslankpillen/medicijnen mag je gebruiken zonder voorschrift?

dieetpillen via huisarts

Saxenda en Mysimba zijn beide niet bestelbaar zonder voorschrift van je huisarts. Orlistat is echter wel beschikbaar zonder voorschrift, maar dan alleen de 60 mg variant.

De 120 mg variant is alleen te verkrijgen op voorschrift. Let wel op dat je Orlistat eigenlijk niet hoort in te nemen zonder doktersadvies. 

Conclusie

De middelen die worden voorgeschreven door de huisarts werken over het algemeen ontzettend goed, maar hebben ook bijwerkingen. Dus onderschat deze medicijnen/afvalpillen niet.

Ook kom je alleen in aanmerking als je obesitas hebt, en meestal moet je eerst het traject “Gecombineerde Leefstijl Interventie” (GLI) doorlopen.

Mocht je in aanmerking komen voor deze afvalmiddelen, houd dan in gedachten dat Saxenda als enige vergoed wordt door je verzekering. In sommige gevallen kan ook het middel Mysimba worden vergoed.

Blijf er alert op dat er regelmatig wijzigingen zijn in het vergoedingssysteem van de verzekering. Check dus altijd goed van tevoren of je recht hebt op een vergoeding op bepaalde afslankpillen.


Categorieën: Informatie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *