Afslankpil vergoed door verzekering / in basispakket? Alles wat je moet weten!
Maak je gebruik van afslankpillen en ben je benieuwd of deze vergoed worden door je verzekering? Of wil je er aan beginnen en zit je misschien wat krap qua geld? Lees snel verder!
We leggen je alles uit in dit artikel.
Wat je moet weten over de vergoeding van afslankpillen
- Afslankpillen worden alleen vergoed uit het basispakket als je lijdt aan een ernstige vorm van obesitas;
- Momenteel wordt er 1 afslankpil onder voorwaarden vergoed: Saxenda. In sommige gevallen wordt ook het middel Mysimba vergoed.
- De afslankpil wordt alleen vergoed mits ze zijn voorgeschreven door je huisarts;
- Meestal kom je alleen in aanmerking voor een afslankpil die vergoed wordt als je het traject gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) doorloopt.
Wanneer worden afslankpillen vergoed?
In Nederland worden afslankpillen over het algemeen niet vergoed door de basiszorgverzekering. De reden hiervoor is dat afslankpillen meestal worden beschouwd als een middel voor gewichtsbeheersing en cosmetische doeleinden, in plaats van medische noodzaak.
Het Nederlandse basis zorgverzekering stelsel, zoals geregeld is in de Zorgverzekeringswet, dekt doorgaans alleen geneesmiddelen die vallen onder de wettelijk vastgestelde vergoedingscriteria, zoals medicijnen die zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Afslankpillen worden meestal niet opgenomen in het GVS, tenzij er sprake is van een specifieke medische indicatie, zoals ernstige obesitas.
Ook moet je voorafgaand aan het verkrijgen van de afslankpil het gecombineerde leefstijlinterventie traject doorlopen en moet de huisarts vaststellen dat dit traject niet effectief genoeg is voordat je een afslankpil van de huisarts voorgeschreven krijgt.
Welke afslankpil wordt vergoed?
Momenteel wordt er maar 1 afslankpil vergoed en dat is Saxenda. Nogmaals, deze wordt alleen vergoed als je lijdt aan een ernstige vorm van obesitas.
De huisarts mag alleen Saxenda voorschrijven als je de gecombineerde leefstijlinterventie al gestart hebt en de huisarts geconstateerd heeft dat dit traject niet effectief genoeg is.
Ook het medicijn Mysimba word in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekering.
Voor de meeste mensen zit het er dus helaas niet in dat een afslankpil vergoed wordt door de verzekering.
Kortom
Afslankpillen zitten dus voor de meeste mensen niet in het basispakket en worden dus ook meestal niet vergoed door de verzekering. Alleen als je lijdt aan een ernstige vorm van obesitas heb je recht op een vergoeding.
Maar zelfs dan moet je meestal het gecombineerde leefstijlinterventie traject doorlopen wil je in aanmerking komen voor de afslankpil die vergoed wordt.
Ook is er op dit moment van schrijven maar 1 afslankpil die (onder voorwaarden) vergoed wordt: Saxenda.
En in sommige gevallen valt er ook een 2e medicijn onder de vergoeding: Mysimba.
Kom je niet in aanmerking voor een afslankpil die onder een vergoeding valt? Je kunt dan altijd (eventueel in overleg met je huisarts of andere specialist) kiezen voor een andere goede afslankpil waar je geen recept voor nodig hebt.
Natuurlijk veranderen er regelmatig situaties in verzekeringen, dus check altijd van tevoren of je recht hebt op een vergoeding!
0 reacties